12 september 2013

Vrijheid van meningsuiting

Er is al veel gezegd en geschreven over de zogenaamde vrijheid van meningsuiting. Iedereen heeft er wel de mond van vol. Iedereen vind dat je alles moet kunnen zeggen of vind juist dat je dingen helemaal niet kan zeggen. Het is een constante strijd waarbij de daadwerkelijk vrijheid om te zeggen wat je wilt (of niet wilt) ondergesneeuwd raakt in het verspreiden van het eigen gelijk. Iedereen vind dat zijn/haar mening de juiste is en dat iedereen zich moet schikken naar dat idee-fixe van de vrijheid van meningsuiting. Er bestaat helemaal geen vrijheid van meningsuiting en het idee dat je hiernaar moet streven is naast ridicuul ook erg belangrijk. Het moet mogelijk zijn om alles te zeggen wat je wilt, maar zoals met alles heeft dit ook consequenties.

Ondanks de vele meningen over de vrijheid van meningsuiting is er maar één definitie de juiste. Een vrijheid van meningsuiting is daadwerkelijk alles kunnen zeggen wat je wilt. Als je de holocaust wil ontkennen moet je dat lekker kunnen doen. Of roepen dat het getal van zes miljoen joden in de tweede wereldoorlog naar boven afgerond is, moet gewoon kunnen (al is het wel een erg wrange grap). Iemand de huid verrot schelden op het internet, als dat jouw ding is hoeft er niemand te zijn die je beperkingen oplegt. Christenen of islamieten beledigen met hun geloof in sprookjes en het krampachtig vasthouden aan oude geschriften, waarom niet? Er zijn geen beperkingen mogelijk. Als je voor vrijheid van meningsuiting bent, dan ben je voor alles. Dan mag alles gezegd worden. Niets is te gek, niets is vreemd. Als jij het wil zeggen, als dat jouw mening is dan ben je bij een echte vrijheid van meningsuiting van harte welkom om het allemaal uit te spreken. Alleen (en daar gaat het altijd mis) als je alles mag zeggen, dan moet je er ook rekening mee houden dat je alles terugkrijgt.

Ga je iemand verrot schelden zal deze persoon boos worden en terugschelden. Kans bestaat zelfs dat deze persoon meer dan alleen schelden doet en daadwerkelijk fysiek geweld gaat toepassen. Het is iets waar je rekening mee moet houden. Theo van Gogh wist ook waar hij aan begon toen hij islamieten voor "geitenneukers" uitmaakt, de islam een achterlijk geloof noemde en weet ik veel wat hij nog meer geroepen heeft. Heel kies was het allemaal niet en vervelend genoeg met gelovigen zit er altijd een dwaas bij die zover in het geloof zit dat die persoon er een moord voor doet. Om dezelfde reden is John Lennon door Mark Chapman vermoord, want Lennon had gezegd dat hij beroemder was dan Jezus. Een uitspraak die verfoeilijk was in het zeer-gelovige hoofd van Chapman. Neemt niet weg dat moord om iemands mening en uitspraken nooit goed te praten is. Er is geen reden om iemand te vermoorden, omdat die persoon dingen zegt die je niet aanstaan. In een wereld waar er volledige vrijheid bestaat om alles te zeggen is iemand vermoorden om bepaalde uitspraken erger dan wat dan ook. Er is geen reden om iemand monddood te maken en toch doen we het dagelijks. Elke keer weer. Niet letterlijk door iemand te vermoorden, maar door geen rekening te houden met de gevolgen van de woorden.

Als ik zeg dat de islam een achterlijk geloof is dan beledig ik hiermee islamieten. Dat weet ik en dat is eigenlijk ook precies de bedoeling van die woorden. Er zit geen betekenis achter. Het slaat nergens op om een geloof achterlijk te noemen. Waarom zou de islam wel achterlijk zijn en het christendom niet? Of het jodendom? Er is niemand die roept dat het joodse geloof een van de meest stompzinnige geloven op aarde is. Niet in de westerse wereld tenminste. Over het hindoeïsme hoor je ook praktisch niets. boeddhisme.. Ik hoor niemand. En toch vinden we (anderen) het nodig om iets te vinden over de islam, wat ook gewoon moet kunnen. Je mag er iets van vinden en als je graag wil beweren dat het een achterlijk geloof is, mijn zegen heb je. Ik zal je niet tegenhouden, maar aan de andere kant zal ik de horde beledigde moslims ook niet tegenhouden. Als je jezelf de vrijheid toebedeeld om te beledigen moet je ook de gevolgen kunnen dragen. En bij beledigen horen nu eenmaal gekwetste mensen die graag hun gram komen halen. Iets wat je niet met vuisten of wapens doet, maar met woorden. Als jij mij beledigd heb ik het recht je terug te beledigen en aangezien wij (anderen) van mening zijn dat de beledigde groep maar moet luisteren naar onze beledigen moeten wij maar luisteren naar hen.

De vrijheid van meningsuiting gaat en staat met hoor en wederhoor. Het heeft geen zin om een mening, een frase, een kreet in de lucht te gooien en dan verder te gaan met het leven. Verder te gaan en deze woorden te blijven herhalen zonder te luisteren naar wat anderen eigenlijk van je woorden vinden. Als je niet luistert naar de mening en woorden van anderen ben je nog steeds niet bezig met de vrijheid van meningsuiting. Dan ben je als een klein dictatortje jouw mening op anderen aan het drukken. Je gelooft dan alleen in de vrijheid van meningsuiting wanneer het jou uitkomt, wat anderen vinden en zeggen daar heb je geen boodschap aan. Wat voor degene die je met je mening, je woorden, in een hoek hebt gedreven (beledigd?) uitermate vervelend is. Dit persoon krijgt geen kans om zijn kant van het verhaal te doen. Zijn mening te verkondigen. Dit persoon wordt ondergeschikt gemaakt aan degene die de vrijheid van meningsuiting zogenaamd hoog in het vaandel heeft staan, want alleen de mening van de eerste telt. Alleen die mening is belangrijk en iedereen die het er niet mee eens is wordt tot "gek" verklaart. Dat is geen vrijheid, dat is een idiocratie van een vrijheid. Het heeft niet eens wat met vrijheid te maken, maar meer met het opleggen van nog meer beperkingen dan we nu al hebben.

Ik ben groot voorstander van de vrijheid van meningsuiting. Ik vind dat je alles moet kunnen zeggen, maar dan ook echt alles. Er mogen geen beperkingen zijn, behalve degene die je jezelf oplegt omdat je respect voor je medemens weet op te brengen. Dat je alles mag zeggen hoeft namelijk niet te betekenen dat je ook alles moet zeggen. Iemand moedwillig beledigen op zijn/haar geloof is nergens nodig voor, net zo goed als je iemand niet gaat beledigen op het uiterlijk. Sommige dingen kan je beter accepteren en zolang niemand je een beperking gaat opleggen is er ook niets aan de hand. Ik neem bij deze de vrijheid om dit allemaal gezegd te hebben en als je er iets van wil vinden, het staat je vrij dat te zeggen. Maar weet wel dat wanneer je iets zegt en vind er een reactie op kan volgen. En soms is het een reactie die je niet graag hoort, ben ik (of een ander) het niet met je eens. Dat moet ook kunnen, dat is vrijheid van meningsuiting. Durf te aanvaarden dat er anderen zijn met een tegengestelde mening, dat maakt ze echt geen minderwaardige personen. Het is soms best goed om een andere, een totaal andere mening dan die van jezelf te horen. Niemand heeft namelijk de wijsheid in pacht en een andere zienswijze kan de wereld prachtig kleuren. Dus leve de vrijheid van meningsuiting!

Geen opmerkingen: