22 februari 2009

De huishoudbeurs

Vandaag is de allerlaatste dag van de Huishoudbeurs, de beurs voor huishoudend Nederland en aanverwanten. Als je nog van plan was erheen te gaan kan je maar beter accepteren dat je kans kompleet vergeven is. Om nu nog even voor een klein uurtje naar binnen te rennen heeft totaal geen zin meer. Volgend jaar beter zou ik zeggen...

Ikzelf heb geen enkele intentie om nog naar de huishoudbeurs te gaan. Afgelopen zondag was mijn dag om de beurs der huishoudelijkheden te vereren met een bezoek. Overigens geheel vrijwillig indien iemand het vreemde idee kreeg dat ik als man-zijnde niet met plezier naar de huishoudbeurs zou kunnen gaan. Nu weet ik ook wel dat de meeste mannen die daar rondlopen in een bepaalde mate gedwongen zijn door hun vrouw om te dienen als tasjesdrager of beter gezegd als pakezel. Het gevolg daarvan is dat mannen normaal gesproken weigeren om mee te gaan naar de huishoudbeurs terwijl ze diep in hun hard net zo goed genieten van alle koopjes, vreemde gadgets en proeverijen die te vinden zijn op de beurs. Aan de andere kant kan het ook een manier van vrouwen zijn om even zonder "de man" op stap te gaan naar iets wat eigenlijk totaal niets toevoegt aan het leven.

In ieder geval is sinds jaar en dag de Huishoudbeurs een aangelegenheid waar alleen vrouwen in grote getallen op af komen. Hele vriendinnengroepen spreken af om massaal de beurs te bezoeken. Overal waar je kijkt op de beurs zie je vrouwen rondlopen. Vrouwen in alle maten, maar vooral in één maat... Het is toch een bepaald type vrouw dat de huishoudbeurs bezoekt en dat is ook aan het aanbod aan kraampjes en stands te zien. Het hele idee van de huishoudbeurs als plaats waar de nieuwste zaken op het gebied van huishouden en verzorging is over de loop der jaren steeds meer naar de achtergrond verdwenen. Tegenwoordig is het meer een plaats geworden waar je kan graaien naar koopjes en goedkope aanbiedingen. Men komt vooral af op de beursaanbiedingen zoals ze daar heten. Goedkope multiverpakkingen van producten die allang op de markt liggen worden met veel verve van de hand gedaan. Vrouwen en hun meegetoornde mannen verdringen zich voor de verschillende als kramen uitgestalde stands om te profiteren van de koopjes.

Om een idee te krijgen van het volk dat op de huishoudbeurs komt moet je eens een Aldi, Lidl of Zeeman binnenstappen. Je zal ogenschijnlijk dezelfde koppen treffen als op de huishoudbeurs, geen twijfel mogelijk. Niet dat het iets uitmaakt, daar is de huishoudbeurs tenslotte voor in het leven geroepen. Ook voor de lelijke, armlastige en vooral grijze medemens verspeend van elk talent maar mogelijk horen er gelegenheden te zijn waar ze hun hart kunnen ophalen. Dat is belangrijk. Er moet iets zijn waar je je hart aan kan ophalen. Elke week carnaval vieren kan nooit genoeg zijn en carnaval is toch iets anders dan de meer serieuze huishoudbeurs. Alleen maar feesten is ook vervelend en daarom hebben ze de huishoudbeurs in het leven geroepen. Eens per jaar lekker struinen tussen huishoudelijkheden en gelijkgestemde geesten.

Daarom kan ik iedereen ook van harte aanraden om de huishoudbeurs te bezoeken. Ten eerste zal je voor geen meter opvallen. Iedereen is dezelfde grijze muis als je buurvrouw is. Niemand is daar gelijk, maar er is niemand die het zal opvallen. Net alsof je in een druk restaurant de Telegraaf zit te lezen en pas als je de laatste bladzijde omgeslagen hebt ontdekt dat je al die tijd bij McDonalds heb gezeten. Buiten dat om is de huishoudbeurs ook een geweldige plaats om je zonder schroom vol te eten aan alle hapjes die je mag proeven. Proeven aan chocoladeballetjes, soepen, koffievariëteiten, toastjes met allerhande smeersels en weet ik wat nog meer. Het is een waar feest van kleine hapjes en koopwaar. Hierdoor is het een beurs voor iedereen en is er meer te doen dan het oog ontmoet. Je kan er geweldig de onderzijde van de Nederlandse beschaving ervaren terwijl je laaft aan de overal verkrijgbare gratis hapjes. Ik weet zeker dat je de beurs verlaat met een goed gevoel. Een heel goed en voldaan gevoel, maar dat moet je zelf maar eens gaan ervaren. Het is in ieder geval goed voor lichaam en geest om eens naar de huishoudbeurs te gaan, ook voor mannen.

Geen opmerkingen: