23 november 2008

De Dood in het nieuws

Net las ik dat het ergste woord in de Nederlandse taal het woord "Dood" is. Wie, hoe, waar en waarom dit verzonnen is weet ik niet. Eigenlijk doet het er ook niet zoveel toe, het woord "Dood" wordt door veel, heel veel mensen als uitermate onplezierig ervaren en ergens is dat ook best te begrijpen. De Dood is het definitieve einde van het leven, de laatste weg die we moeten afleggen. Iets waar de meeste mensen totaal niet aan willen denken en er zelfs met angst en beven tegenop kijken als Mozes tegen de berg deed. Volgens mij is het merendeel van de Westerse Wereld deze mening toegedaan, tenminste dat is wel de indruk die ik krijg van de ons omringende landen. En mijn indrukken zijn meestal wel goed geplaatst.

Toch vind ik het een vreemde manier van redeneren. De Dood is een onlosmakelijk onderdeel van het leven, waarom zou je dat aan alle kanten angstvallig ontkennen en proberen weg te stoppen achter metaforen die het onvermijdelijke proberen te verzachten. Als je naar andere culturen kijkt dan de westerse zie je nergens de krampachtige houding die de Dood bij mensen oproept. Daar is het gewoon een onderdeel van het leven, mensen durven ook gewoon over doodgaan te spreken en vieren hele feesten ter glorie van de Dood. Nu wil ik ook weer niet zover gaan, een feest is waarschijnlijk een brug te ver voor de mensen maar de krampachtige ontkenning slaat ook weer nergens op.

Om een voorbeeld te geven: Enkele dagen geleden kwam het bericht in het nieuws dat een man zelfmoord gepleegd had voor zijn webcam. Op zich een heel triest bericht, niet vanwege het feit dat iedereen kon zien dat hij een definitieve doodwens had maar alleen al vanwege het feit dat hij deze wens tot uitvoer ging brengen. Zelfmoord plegen is toch het laatste wat je wilt doen, maar dat terzijde. Het is toch gebeurt en aangezien het voor een webcam gebeurde met een open verbinding naar een of ander forum zijn er beelden van gemaakt. Niet dat je deze beelden ook maar ergens kan terugvinden, behalve op sites als VK Magazine wat van zichzelf al een berg treurigheid qua berichtvorming is. Maar het is wel opvallend dat je dit soort beeldmateriaal alleen kan terugvinden op dit soort shock-sites en niet op een zichzelf resepecterende nieuws-site. En zelfs daar zijn de reacties vrij lauw, ontkennend en angstvallig rustig. Alsof de Dood iets is waar we maar niet over mogen praten, zo is de hele draad op het forum ook gewoon verdwenen. De Dood, op welke manier dan ook daar praten we liever niet over en kijken naar de Dood willen we helemaal niet.

Hoe anders is het in andere landen, andere landen met een niet-westerse cultuur bedoel ik dan. Zo kwam gisteren het bericht naar buiten dat een Argentijnse voormalig politieman live op televisie een kogel door zijn hoofd jaagde. Behalve dat het wel een zwaar surrealistisch nieuwsfeit is zijn deze beelden weer nergens terug te vinden. Als ze überhaupt al ergens geplaatst waren (op youtube bijvoorbeeld) waren ze binnen de kortste keren weer verwijderd. Meestal omdat het beeldmateriaal in strijd is met de algemene voorwaarden van de desbetreffende site, maar eigenlijk komt het omdat de westerse mens niet geconfronteerd wil worden met de Dood. Maar gelukkig is het internet groter dan de westerse wereld, dus kan iedereen die maar wil zoeken hoeft niet bang te zijn iets te missen. Zo heb ik onderstaand beeldmateriaal tenslotte gevonden, gewoon om een hongaarse (geloof ik) nieuwssite die geen enkel probleem hebben met het uitzenden van de beelden. Kijk maar mee: Hier drukken!

Hoe anders zou zo'n nieuwsitem in een westers progamma behandeld worden. De Argentijnse televisie blijft gewoon doorfilmen nadat de man zich door het hoofd geschoten heeft. De emoties van zijn familieleden worden nog even flink tentoongespreid terwijl er sensatievolle teksten over het beeld rollen. Alleen jammer dat ik geen Spaans kan lezen anders had ik ook nog kunnen roepen wat ze allemaal schrijven. Had dit nu gebeurt in een westers live-progamma was het beeld meteen na het schot op zwart gegaan en kon iedereen die het gezien had slachtofferhulp gaan bellen als dat nodig mocht zijn. Hier is zoiets absoluut uit den boze, deze beelden zouden nooit zo over de televisie kunnen rollen. Ze kunnen niet eens normaal op internet geplaatst worden. Zelfs de gemiddelde shock-site plaats hierover geen enkel bericht of ze verwijzen door naar de enige site waar je werkelijk verontrustende filmjes kan vinden. Waarom zouden we toch zo bang zijn voor iets normaals als de Dood?

Geen opmerkingen: