16 november 2008

Irrationele hoop uit de natuur

Op verschillende nieuws-sites is het verhaal te lezen van termieten die Boeddhabeelden bouwen ergens in de binnenlanden van Cambodja. Op zich is het een mooi verhaal, insecten die een beeltenis maken van een van de grootste wijsgeren die ooit geleefd heeft. Beter gezegd maken ze beeltenissen van de grootste, allerhoogste wijze die de aarde met zijn voetstappen beroerd heeft. Persoonlijk kan ik altijd erg genieten van dit soort verhalen. Nu is het toevallig Boeddha die de voorgestelde is, maar er zijn al veel verhalen van knolgewassen die christelijke heiligen uitbeelden. Stukjes chips die op de maagd Maria lijken en zelfs watervlekken die hele Jezus-gezelschappen denken te vormen. Natuurlijk is het allemaal pure suggestie en komt het eigenlijk neer op het vermogen van het menselijk brein om totaal vormloze voorwerpen een "gezicht" te geven. Wij willen gewoon graag gezichten in van alles en nog wat zien. Dat is ook een goede zaak en daarom is het zo vreselijk jammer dat er geen foto's of andere beelden van de termietenheuvels te vinden zijn. Ik ben namelijk vreselijk benieuwd hoe ze eruit zien. Of ze echt op Boeddha lijken....

Ik mag graag de hoop houden, zonder hoop vaart niemand wel. Maar op een verhaaltje afgaan wil ik ook weer niet doen. Dat er toevallig op verschillende nieuwssites het verhaal te vinden is maakt het nog niet meer waar. Zo zou die vervelende clown Bassie volgens nog veel meer nieuwsmakers een dertig jaar jongere vrouw zwanger gekregen hebben, maar dat bleek uiteindelijk ook niet meer dan een sensatieverhaal gezogen uit een paar flinke duimen. Duimen van reclamemakers nog wel, wat het opeens een geweldige grap maakt. Maar we hebben het hier niet over grappen en grollen van een of andere nare clown. We hebben het hier over een natuurlijke verschijning van een tot heilige verklaarde wijze man. Een hoopgevend bericht dat alleen met beeldmateriaal nog meer kracht kan krijgen. Zelfs de maria-chips was pas wat waard toen deze op e-bay verscheen en voor veel te veel geld verkocht raakte. Pas toen kregen mensen pas weer een beetje hoop en geloof in de wereld. Beelden zeggen gewoon meer dan alleen een bergje woorden.

Vandaar dat ik uiteraard geprobeerd heb wat beeldmateriaal te zoeken van de termietenheuvels welke op Boeddhabeelden gelijken, maar ik kom niet verder dan de nieuwssites die allemaal hetzelfde verhaal opdissen. Zelfs de teksten zijn precies gelijkend, soms iets meer woorden, soms iets minder maar allemaal vertellen ze precies hetzelfde. Dat maakt het voor mij juist nog minder waar. Toch wil ik de hoop houden. De hoop dat er ergens op de wereld nog een bepaalde mate van geloof in het goede kan zijn. Een beetje extra hoop is best noodzakelijk in deze duistere tijden namelijk. Kan iemand daarom een camera naar Cambodja sturen zodat ik een foto van die termietenheuvels kan bekijken. Mijn nieuwsgierigheid zal er namelijk ook flink van beteugeld raken.

Geen opmerkingen: