18 mei 2008

De verborgen boodschappen van K3

Nog niet zo vreselijk lang geleden zat ik naar de televisie te kijken. Soms doe ik dat en ik geloof dat er wel meer mensen het doen. Welk programma ik op dat moment aan het kijken was weet ik eigenlijk niet eens meer en eerlijk gezegd vind het totaal niet belangrijk. Waar het om gaat is wat ik onthouden heb. Zover ik nog weet leek het programma nog het meest op een spelprogramma waarbij het de bedoeling was om zoveel mogelijk punten te halen zodat je als eerste kon eindigen. Ik kan het mis hebben, maar volgens mij draaien alle spelprogramma's om precies dat principe dus echt interessant was het niet. Ik kan me ook werkelijk niet meer voor de geest halen waarom ik het precies aan het kijken was, maar ik keek ernaar. Of ik het ook helemaal afgekeken heb wil ik in het midden laten.

Een van de vragen behandelde een gedeelte die te maken had muziek en het raden van bepaalde gezichten bij deze gebeurtenissen. Om precies te zijn weet ik werkelijk niet meer wat de vraag was of waarom ze op dit onderwerp terecht kwamen, maar het is ook het enige wat ik aan het hele programma heb onthouden. In ieder geval kregen ze de geest en verschoof het onderwerp naar Verbogen Boodschappen in Muziek. Je kent ze wel, van die nummers welke bij het achterwaarts afspelen nogal semi-satanische teksten blijken te bevatten. Tenminste daar lijkt het op als je er naar gaat zitten luisteren. Heel vaak gaat het hier om een pure toevalligheid en de wens van de menselijke geest om alles, zelfs de grootste chaos, tot een verklaarbaar geheel om te vormen. Maar soms heeft de artiest expres een verborgen boodschap in het nummer gestopt welke alleen achterstevoren te horen is. In ieder geval levert het een hoop hilariteit en komische noten op waar ik alleen maar om kan lachen.

Zo blijkt het nummer "Oma's aan de Top van K3 ook een verborgen boodschap te bevatten. Dat zegt tenminste iemand die erover geklaagd heeft bij De Bond tegen Vloeken en aangezien zijn ook werkelijk niet goed wijs zijn hebben ze per ommegaande een klacht in gediend bij Studio 100 (als zijnde de producers en eigenaren van het product K3) omdat er een vloek te horen zou zijn als je het nummer achterstevoren afspeelt. Gelukkig is de vloek, een mooie Godverdomme als ik het woord van de Bond tegen Vloeken mag geloven, niet het enige wat er te horen is. Het hele nummer achterstevoren afgespeeld wordt opeens een geweldige aanzet tot een massale genocide, het feit dat dit leuk is en meer van dit soort zwaar interessante teksten. Dat het hier om puur toeval en het fenomeen waarbij de menselijke geest van iets chaotisch een verklaarbaar patroon probeert te maken is wel duidelijk, maar dat neemt niet weg dat het leuk is.

Helaas genoeg is het merendeel van de versies waarbij het nummer "Oma's aan de Top" achterstevoren afgespeeld wordt allang van internet verdwenen. Maar het is niet heel moeilijk om een versie te vinden waar je het nummer alsnog kan beluisteren. Om je nieuwsgierigheid te bevredigen: Hier drukken om te luisteren! Ondanks dat het om toevalligheden gaat is de tekst met de woorden: "Grote Massamoord, het is Gods echt waar, Grote Massamoord, Het is toch niet dat je het ziet, Dat is Godverdomme leuk!" best eruit te halen. Vooral dat "Grote Massamoord" is meerdere keren zeer duidelijk te horen. Nu te bedenken dat het hier om een kinderliedje gaat maakt het toch extra humoristisch en daarmee zeer interessant, want wat als het er nu expres in gestopt is.... Tenslotte zijn er zat bands die dat gedaan hebben of nog steeds doen. Het zal me niet verbazen als er iemand in Studio 100 grappig heeft willen doen en de woorden "Grote Massamoord" erin verstopt heeft. Al kan het net zo goed dat degene een hekel aan bejaarden heeft hoopte dat zijn/haar verborgen boodschap alle fans aanzette tot het vermoorden van hun oma's. Dat die fans kinderen zijn maakt dan weer geen bal uit, kinderen zijn net zo goed in staat om een grootscheepse genocide te plegen als welke volwassene dan ook.

Ik vertel nu alleen niets nieuws en Studio 100 blijft zich hullen in stilzwijgen en een hardnekkige ontkenning die ze ook niet uitspreken. Er zijn zelfs mensen op het internet te vinden die het hele gebeuren aan een diepgravend onderzoek hebben onderworpen. De leukste vond ik het onderzoek van ene Jacco op de (zeer treurige site) www.burgvoor.nl waarbij hij de woorden letterlijk gaat omdraaien en tot de conclusie komt dat je "Grote Massamoord" helemaal niet kan vormen, zelfs niet fonetisch. Misschien moeten we hem maar niet gaan vertellen dat de menselijke geest zich niets aantrekt van logische mogelijkheden en altijd streeft naar zoveel mogelijk verklarende patronen in chaos. Laten we ook de mogelijkheid dat het expres gedaan is helemaal niet aan hem gaan vertellen, voor sommige mensen is het beter om in het duister te blijven omdat ze anders helemaal gaan denken dat ze kunnen nadenken. Intussen blijf ik er om lachen, want dat is het ook gewoon. Een grote en zeer goede grap. Ik zou er bijna fans van K3 door gaan worden, maar jammer genoeg voor hen lukt mij dat niet. Ik wil het namelijk niet proberen.

Geen opmerkingen: