5 juni 2006

Dagen van strips

Het was warm toen in de bus instapte om naar Haarlem af te reizen en het was warm toen ik in Haarlem aankwam. Zonder veel moeite wist ik me van mijn jas te ontdoen om gekleed in een nette polo naar de Haarlemse stripdagen te gaan in goed gezelschap. Nu waren en zijn de stripdagen voor ons vooral een uitgelezen moment om de aanwezige markt af te struinen op zoek naar koopjes en reeds langverloren gegane uitgaven van stripalbums die nog in de verzameling missen. Natuurlijk hebben de Haarlemse Stripdagen veel meer dan alleen een markt om doorheen te struinen, maar de eerste prioriteit is toch echt de markt. De collectie moet vervolmaakt worden en wanneer deze geheel volmaakt is kan met uitbreiding begonnen worden.

Inmiddels was ik voor de stripdagen aan gekomen bij het punt dat mijn collectie bijna de volmaaktheid bereikt had. Slechts enkele albums miste ik nog om series compleet te maken, slechts enkele om mijn tekenaarverzamelingen geheel naar mijn smaak in te richten. Met die gedachte liep ik de markt op, mijn verzameling completer te maken. De series aanvullen tot het punt waarop het niet meer verder kon en zoeken naar de enkele albums die ik nog mis om mijn tekenaars op peil te brengen. In mijn hoofd is dat een album of zes á zeven, maar in het echt bleek de hoeveelheid inmiddels weer toegenomen te zijn. Buiten de albums waarvan ik het bestaan al kende waren er enkele nieuwe titels aan reeksen toegevoegd. Dingen die ik al heel lang in de kast heb staan en waarvan het wachten op een vervolg eindeloos leek te worden. Zelfs was er een nieuw album verschenen van een reeks welke ik zelf nog niet compleet heb, derhelve werd dit een productive stripdagen daar in Haarlem.

De markt belaafde in eerste instantie weinig goeds te worden. Alleen maar dingen die ik allang had, niet wilde hebben of gewoon veel te duur waren om maar een extra blik op te werpen. Maar de kanzen begonnen te keren toen ik eindelijk mijn eerste aankoop deed met de verstripping van Clive Barker's Thief of Always. Met vijfendertig euro vond ik het een aardige rib uit mijn portemonnee, maar nu ik het inmiddels gelezen heb vind ik het zijn geld dubbel en dwars waard. Prachtig geillusteerd, het verhaal is perfect intact gebleven en er is zorg besteed aan de uitgave. Het is een waardevolle aanvulling op mijn collectie. Maar dat was slechts het begin, toen begon het pas goed. Het waarlijke kopen moest nog beginnen, het geld begon te branden in de zakken. Alleen kon het niet naar zomaar elke strip gaan, ik zoek kwaliteit en dat kreeg ik ook.

Bij enkele stand later bleken albums te staan die ver onder de marktprijs verkocht werden. Beter gezegd, ze gingen voor dumpprijzen weg en daar sloeg ik de grote slag. Inmiddels had ik bij een andere stand een serie gezien die ik als welkome aanvulling op mijn collectie wilde gebruiken en die stand had de hele serie tegen de dumpprijs. Ik was plotseling de serie Aberzen rijker, in eerste instantie was ik vooral op de tekeningen gevallen. Tekeningen die zeer prachtig waren en de snelle blik door de albums gaven ook wel een leuk verhaal weer. Maar ik had niet gerekent op een verhaal dat elke logica tartte. Het is bijna net zo goed als de ideeën die Andreas weergeeft in zijn albums, misschien zelfs ietsjes beter omdat het een hele aparte kijk op de wereld geeft. Daarbij is het eerste verhaal dat ik nadat mijn hoofd ten ruste gelegd was mij achtervolgde in mijn dromen. Het heeft me weer een idee gegeven voor een tekening die nu door mijn hoofd spookt en alleen albums van Andreas hebben hetzelfde met mij gedaan. Voor mij gedaan. Ik ben blij met Aberzen, eigenlijk was het een serie die ik nog miste in mijn verzameling en ik kijk nu dan ook erg uit naar het binnenkort te verschijnen laatste deel.

Zoals begrijpelijk vertrok ik met een tas vol naar de volgende stand, het geld iets minder hard voelend branden in mijn zakken. Ik had een nieuwe serie en enkele albums om mijn reeds toegeeigende series completer te maken. Ik was blij, vanaf dat moment kon ik gericht gaan zoeken naar de dingen die ik nog zocht. Dingen die ik derhalve ook vond waarna ik kon zeggen dat ik zo goed als compleet naar huis ging. Mijn zucht naar nieuwe strips was plotseling gereduceerd tot twee albums. Slechts twee albums moest ik nog hebben om mijn verzameling compleet te hebben en over te kunnen gaan naar het beginnen van nieuwe interessante series. Iets wat heel selectief zou gaan gebeuren, maar de gedachte daaraan was van korte duur. Bij de volgende gelegenheid waar we inliepen bleken er veel meer albums uitgekomen te zijn, nieuwe albums die nog niet verkrijgbaar waren voor dumpprijzen. Albums die mijn series verder aanvulden en nog completer maken. Ik kon gelijk drie titels bij het lijstje optellen waardoor ik eigenlijk weer op hetzelfde niveau terechtkwam als waar ik de Stripdagen mee opstapte. Maar ik was niet teleurgesteld, ik kwam thuis met twee tassen vol. Twee tassen vol met nieuw leesvoeder, voeder voor hersenen en geest. Strips zijn meer dan boeken, strips stimuleren de geest nog veel meer omdat er veel meer dan een verhaal verteld wordt. Strips vergen moed om te lezen, ze vragen je ziel nog net niet maar het grafische werk is we zielsmooi.

De stripdagen waren weer succesvol afgesloten en met de nieuwe albums in de verzameling en op de wenslijst kon ik met een gelukkig hart vertrekken naar een zeer gezellig diner waarbij weer mooie muzieken gedraait werden. Het was een weekendje wel en misschien had ik de zondag ook mee moeten pakken om wat tentoonstellingen te gaan bekijken, maar ik was bang dat ik mezelf wederom op de markt zou storten zonder ook maar één opgehangen tekening te zien. Dat wilde ik mijn voeten niet nog een keertje aandoen en veel belangrijker, mijn familie thuis heeft niets aan een stripverslaafde man/vader/echtgenoot die het hele weekend tussen de harde kaften zijn geld staat te spenderen. Eén dag was mooie en de uitgeven zijn ook mooi. Ik heb weer genoeg te lezen, te herlezen en nogmaals te lezen. Zelfs heb ik er weer een idee voor een tekening rondspoken in mijn hoofd en dat moet ik ook maar snel gaan uitwerken voordat ik gek word. Productief weekendje was het me wel.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

HA...ik heb mijn Capricornus dubbel...:(...Jeetje wat ben ik er uit dat ik ze niet meer uit elkaar kan houden...zucht...

Godpipo zei

Dat is inderdaad zeer betreurenswaardig, maar ik moet zeggen dat het mij ook wel eens overkomen is (gelukkig niet deze stripdagen) En dan te bedenken dat ik toen nog wel diep in de strips zat. :S

Gelukkig hebben we Deel 9 nog, altijd fijn afgesloten reeksen die gewoon doorgaan.