1 september 2013

Haters zullen haten

Ergens lag het in de lijn van verwachting dat ik deze tekst nooit zou schrijven en als ik het zou doen in alle anonimiteit zou opschrijven, maar ik doe het niet. In alle openbaarheid zal ik mijn mening over de haters die zullen haten verkondigen. Het heeft toch geen zin het op een andere manier te doen. Mensen denken nu eenmaal in hokjes en duwen anderen graag in hokjes, waarna de tijd komt om op die andere hokjes af te gaan geven. De eeuwige strijd tussen links en rechts (politiek gezien) is een uitstekend voorbeeld, maar dat gaat veel dieper. Veel verder. Het is niet het vingerwijzen naar het andere hokje dat het grote probleem geworden is. Het zijn de persoonlijke aanvallen geworden, de acties waarbij er direct op de man gespeeld wordt. Bedreiging, leugens en zwartmakerij zijn aan de orde van de dag. Eerlijk gezegd is het té kinderachtig voor woorden en daar mag best openlijk een keer iets over gezegd worden. Iets dat niet verzand in een eeuwige discussie of rechts beter is dan links of links de waarheid steviger vasthoudt dan rechts, want die discussies bestaan niet eens meer.

Iedereen die veelvuldig op twitter zit heeft wel een kennis genomen van de strijd tussen de roze khmer (lees: GeenStijl) en de weblogger Frontaal Naakt (lees: Peter Breedveld). Je zou kunnen zeggen dat het twee kampen zijn, beide zonder een echte generaal omdat het strijdtoneel zich alleen virtueel voordoet. Iedereen kan zich erin mengen en dat gebeurt ook veelvuldig. De inzet was ooit de rabiate uitspraken van GeenStijl aan de kaak te stellen of juist de rabiate uitspraken die gespuwd werden richting GeenStijl te bestrijden. Ik weet het niet precies waar het ooit begonnen is en eerlijk gezegd, echt boeiend is dat ook niet. Net zoals de hele strijd niet meer boeiend is. Waar je vroeger chips en een drankje pakken om een epische fittie op twitter te volgen is het tegenwoordig één van de vervelende kant van twitter (en internet) geworden. Het is een trieste aaneenschakeling van herhalingen, oude koeien die half-verrot uit de sloot worden getrokken en vuil spel waarbij bedreigingen niet geschuwd worden.

Het begint er steeds meer op te lijken dat ze een piswedstrijd aan het houden zijn met inzet wie de grootste hufter is. Iets wat bij de club van de roze Khmer in eerste instantie uitgevonden is. Eén van de grootste hufters (naar mijn mening) op het internet is op dit moment Bert Brussen, iemand die ook het hufter-manifest voor GeenStijl heeft geschreven. Het lijkt hem ook op zijn lijf geschreven. Tegenwoordig is Brussen bezig met een (zogenaamde) nieuwssite, waar het nieuws op een andere manier belicht wordt. Dat laatste zijn de woorden van Brussen en consorten, want als ik The Post Online lees zie ik niets meer dan een op het nieuws gerichte GeenStijl. Je zou ook kunnen stellen dat het de geschreven versie van PowNed is en ook niet meer. Waar het op neerkomt is dat Brussen zichzelf heeft opgewerkt tot woordvoerder van het verhufterde gedeelte van het internet. Ze noemen zich allemaal journalisten, mannen en vrouwen die werken aan een nieuwe manier van journalistiek bedrijven. De oude journalistiek is ook dood, maar er is geen reden om deze te vervangen met hufterig gedrag en een uitermate zuigende manier van interviews houden. Maar dat maakt in de stal van Brussen allemaal niet uit, daar mag nieuws zonder het nachecken van de feiten als een waarheid gepresenteerd worden. Snelheid is belangrijk en mensen die gekwetst raken in het proces van snel nieuws brengen hebben gewoon pech. Een weerwoord is niet mogelijk, want je wordt gewoon weggezet als zeikerd, gütmensch en een lui-linkse moslimknuffellaar (om maar wat te noemen). Hufter-journalistiek is in ieder geval geboren en zal nog wel even blijven.

Toch is The Post Online, noch GeenStijl degene die het echte rechts-rabiate geluid brengt. Ze doen beide goed hun best om de angst voor moslim, het beledigen van moslims en het wegzetten van linkse ideeën als debiel als core-business weg te zetten, maar de dagelijkse standaard overtreft iedereen. Daar lees je ideeën, opinies en stukken tekst die rechtstreeks van Stormfront (een site voor extreem-rechtse ideeën, neo-nazi's en hitler-aanbidders) afgehaald lijken te zijn. Grote voorganger op de Dagelijkse Standaard lijkt Joost Niemoller te zijn. Een man die van zichzelf zegt "links" te zijn, maar qua uitspraken het meeste wegheeft van een afrikaner-boer in het Zuid-Afrika van de jaren tachtig. Apartheid, ras-segregatie en superioriteit van het blanke ras voeren de boventoon in zijn teksten, iets waar hij ook volmondig achter staat op zijn twitter-account. Links met een extreem-rechts randje zullen we maar zeggen. Ik kan er niet meer van maken.

Aan de andere kant van het spectrum hebben, zoals eerder gezegd Frontaal Naakt. Het weblog van Peter Breedveld en zijn vriendin Hassnae Bouazza. Het is geen verrassing, gezien de naam van mevrouw Bouazza dat ze van Marokkaanse afkomst is en beide een strijd voeren tegen het zogenaamde islam-kritische geluid op internet. Dat het merendeel van het islam-kritische geluid uit de stal van The Post Online/GeenStijl/Dagelijkse standaard komt zal ook geen verrassing zijn. Hierdoor voert Breedveld een verbeten strijd tegen deze weblogs vol (zelfverklaarde) journalisten en columnisten. Toch is hij niet de enige in zijn strijd. Er bestaat ook nog een weblog met de treffende naam: Hollandse hufters, hierop worden iedereen die ruikt naar een rechts-rabiaat geluid met naam en toenaam genoemd. Iedereen die voor GeenStijl schrijft of geschreven heeft wordt van geboorte tot het laatste punt in de carrière beschreven en uiteraard gaat het voornamelijk om het hufter gedrag op het internet. De grote vraag is alleen: Waarom? Op de man spelen is té makkelijk en in mijn ogen diskwalificeer je gelijk uit elke discussie. Nu lijkt Hollandse hufters inmiddels een dood weblog te zijn, laatste update is van begin mei 2013. Wat dat betreft kunnen we beter het weblog Hufterhunter erbij pakken. Daar verschijnt nog met enige regelmaat een update over de hufterigheid die over het internet zwerft. Ook is de (wel erg) ironische tumblr Domrechts actief in het bijhouden van het rechts-rabiate geluid op het internet.

Het valt wel op dat naast de gebruikelijke verdachten als Bert Brussen, de schrijvers van GeenStijl en de dagelijkse standaard de namen Robert Engel en Jan Bennink wel erg vaak naar voren komen. Vaker dan bijvoorbeeld Bas PaternotteJan DijkgraafPrittLoor Schrijft of eerder genoemde Bert Brussen. Waarmee gelijk de hele treurigheid van de strijd tussen links en rechts blootgelegd wordt. Het is alleen maar een strijd die op twitter uitgevochten wordt, een loopgravenoorlog waarbij de rechterzijde in de vorm van de roze Khmer een luxepositie heeft. Zij hebben een rechtstreekse ingang naar de gewone media. Ze zijn praktisch de gewone media geworden. Het is een open riool waarbij de ene kant zich hult in slingers, dure woorden en de wetenschap dat ze de media achter zich hebben staan. De andere kant ziet zich in een hoek gedrukt en staat met een gepriemde vinger te wijzen naar elke uiting die vanuit de rechtse hoek komt. Het maakt niet uit wat ze zeggen, het is allemaal slecht. Allemaal verkeerd en het moet allemaal bestreden worden. Alleen bestrijden ze helemaal niets. Ze staan een beetje te roepen, daadwerkelijk op de man af te spelen door ze weg te zetten als nazi's, krankzinnigen, dom en lui die het leven niet verdienen.

Vanuit de andere kant staan Robert Engel en Jan Bennink weer vooraan om de linkse hoek hetzelfde te verwijten. Een complete pinerest met rabiate uitspraken van de linkerkant is heel normaal. Er is geen mens die daar raar van opkijkt en als ze het al doen zegt niemand het. Alleen de linkerkant roept dat het belachelijk is, terwijl iemand vanuit deze hoek hetzelfde doet met de tumblr Domrechts. Het is een spelletje geworden waarbij de pot de ketel verwijt en er niemand zwart wil zien. De grootste voorganger van het linkse geluid op twitter is (in mijn ogen) toch drsyell, een man verstopt achter een profielfoto van Dr. Manhattan uit de Watchmen-film (en strip). Samen met mensen als Jvdheuvel67ErvenJJSn0pp13Rob van Kan en vooral FloripasDeLaban voert hij een strijd tegen het rabiaat-rechtse geluid. Alleen is deze strijd inmiddels zo verbeten geworden dat Drs. Yell niet verder meer komt dat ordinair schelden met nazi, dom-rechts en andere geluiden. Oude koeien uit de sloot trekken wordt ook niet geschuwd, iets wat aan beide kanten van de lijn gebeurt, alleen is de linkerkant er net iets beter in. Beter, als in dat ze het constant doen en het ook niet uitmaakt wat je daarna ook gezegd hebt. Er is geen vergevingsgezindheid meer, als je eenmaal een opmerking gemaakt heb dan zit je daar voor de rest van je leven aan vast. Zo diep zijn de loopgraven inmiddels geworden. Hierdoor wordt het voor rechts natuurlijk uitermate makkelijk om de linkerkant weg te zetten als een stel "Gekkies". Helaas genoeg kan ik ze er niet eens ongelijk in geven.

Alleen mevrouw FloripasDeLaban is een verademing op twitter. Zij valt het riool-rabiate rechtse geluid aan met argumenten. Met woorden en vraagt om verklaringen, om een opheldering waarom iemand zo denkt. Niet dat ze überhaupt een antwoord krijgt, maar zij is het voorbeeld hoe het rabiaat-rechtse geluid aangepakt moet worden. Roept iemand dat moslims gedeporteerd moeten worden, dan vraagt zij op welke manier ze dat voor elkaar willen krijgen. Hoe ze dat gezien hadden willen hebben en of gematigde moslims waar niemand last van heeft ook weg moeten. Het is heerlijk om te lezen en ook legt ze het grote probleem met de linkerkant pijnlijk bloot. Zij is de enige die op deze manier met de rabiaat-rechtse kant communiceert. De rest gooit alleen scheld-kanonnades over de schutting (bij wijze van spreken) of schrijft een blog over de walgelijkheid van iemands uitspraken en denkwijzes. Onder de links staan voorbeelden zat en zowel links als rechts is hier niet vies van, alleen krijgt rechts alle aandacht.

Op dit moment scoort het rechtse geluid in de media. Niet alleen in de media, maar ook in de politiek scoort dit uitstekend. Kijk naar de PVV en hoe groot deze partij van non-issues en onderbuikgevoelens is. Hierdoor lijkt dat het publiek, de grote massa ook langzaam veranderd in een xenofobe, bijna racistische groep mensen maar dat is onzin. De grote massa kijkt liever toe hoe een voetbalvrouw de vuile was van haar scheiding buiten laat hangen of welke amateur-zanger een danswedstrijd gaat winnen. De grote massa praat alleen de media na, die de grote massa weer napraat. Rechts scoort op dit moment, omdat links een niet-bestaande groep is. Links is verworden tot een groep ongewassen krakers die in bomen klimmen en dieren bevrijden uit chemische laboratoria, volgens de grote massa tenminste. Links heeft een imago-probleem en rechts profiteert daar uitermate goed van. Waarbij de vooral links moeten bedanken voor het in stand houden van het beeld van kraker, dierenactivist, geitenwollensok en wereldvreemde filosofen. Als de linkerkant vertegenwoordigd wordt door mensen als Peter Breedveld en DrsYell zijn we hopeloos verloren en dat mag niet.

Het wordt tijd voor een nieuw geluid. De media heeft links verloren, dat is op dit moment gewoon een gegeven, maar je hebt de media niet nodig om de publieke opinie te vangen. Met argumenten, woorden en het vragen naar de achtergrond van een mening kom je ergens. Zorgen dat de grote massa gaat nadenken, in plaats van de oren laten hangen one-liners van Geert Wilders, dat moet je voor elkaar zien te krijgen. Dat lukt niet met haten. Haters zullen altijd haten. Mensen als Robert Engel genieten van de aandacht die ze krijgen als ze weer iets rabiaat-rechts in de lucht smijten. GeenStijl drijft puur op het uiten van onderbuik-praat, kwetsen van bevolkingsgroepen en anderen wegzetten als idioten. The Post Online is geen haar beter, alles voor de snelheid van het brengen van zogenaamd nieuws. Het zijn allemaal punten waar je als tegenhanger gebruik van kan maken. Er zitten zoveel gaten in dat je met één vinger er subtiel doorheen kan prikken, in plaats van er met de volle vuist op willen rammen. Grofheid inzetten tegen hufterigheid is volstrekt zinloos en precies wat de kant van de hufters willen, daarmee generen ze aandacht en aandacht is macht. Hoe meer aandacht, des te sneller pikt de media je op en des te eerder zal de grote massa dat geluid als waarheid aannemen.

En wat betreft het echte extreem-rechtse geluid op twitter (want zo zijn we in dit stuk terechtgekomen) die moeten we gewoon doodzwijgen. In de jaren tachtig is bleek dit ook een effectieve methode om de extreem-rechtse groeperingen klein te houden en dat zal het vandaag de dag net zo goed doen. Mensen als BottehundWiking5MegasupernieuwsMartinAgemaPVV en ZenTerrorist (om wat te noemen) kan je beter links laten liggen. Al is in hun geval rechts beter en daarna doodzwijgen. Een extreem-rechts geluid zal je in elke maatschappij blijven horen, het is gewoon zaak dit zo klein mogelijk te houden. Zoals je elk extreem geluid zo klein mogelijk moet houden of dit nu links of rechts is. Laten we opgaan voor een geluid waarbij argumenten belangrijker zijn dan de dingen die geroepen worden. Een kritisch geluid laten horen met een onderbouwing en zorgen dat de publieke opinie op de juiste manier bespeeld wordt (wat dat ook mogen zijn). Ik ben er klaar voor en mee!

Update: Het persoon Robert Engel is een stap verder gegaan dan het gebruikelijke hufter-gedrag dat hij op internet vertoond. Hij zegt dat hij toevallig op Schiphol was en daar de vriendin van Frontaal Naakt zag, wat voor hem reden was om een foto van haar te maken en met een vermelding op twitter te plaatsen. Je kan het inmiddels gerust "stalking" noemen, maar ik kan het niet beter verwoorden dan: http://sammiesaul.nl/2013/09/de-echte-gekken-lopen-vrij-rond (23-9-2013)


Disclaimer: 
Eerder uitgedeelde complimenten of anderzijds kunnen met het grootste gemak weer ingetrokken worden. Het is net als een IQ-test, niets meer dan een momentopname. Een mening gevormd op basis van subjectieve feiten en gebeurtenissen. Niets staat 100% vast, alles is vloeibaar.

De links-rechts tegenstelling is voornamelijk gebruikt als illustratie. Er is niet echt sprake van links of rechts bij beide kampen, aangezien ze als dronkenmannen zwalken van de ene kant van het politiek spectrum naar het andere. Toch hebben beide (in mijn ogen) een duidelijke voorkeur voor een rechts of links geluid, vanwaar de keuze tot dit onderscheidt.

9 opmerkingen:

Gavi Mensch zei

Duidelijk en dank.

Anoniem zei

Goed artikel.. iedereen die grof is ontvolgen. Links óf recht, geen aandacht meer geven.!

Godpipo zei

@Gavi Mensch: Graag gedaan en jij ook dank.

@Anoniem: Helemaal mee eens. Extremisme hoeft geen aandacht te krijgen en grofheid is een teken van onmacht/zwakte (oftewel uiterst triest)

Huib Riethof zei

Je hebt helemaal gelijk. Het vervelende voor een linkserd als ik, is, dat er op dit moment geen fatsoenlijk identificatiepunt is.
Daaraan zal nu snel moeten worden gewerkt.

Godpipo zei

Helemaal mee eens! Dan kan ik mij als totaal niet-politiek geancaceerd persoon mij ook bij dit linkse punt aansluiten (of er in ieder geval feeling mee hebben!)

Ch1po zei

Tijd om te stoppen met de links-rechts deling, misschien. En gewoon te gaan voor wat werkelijk van waarde is voor een samenleving.

Godpipo zei

@Ch1po: Laat dat misschien maar weg. Dat links-rechts gedoe is volledig achterhaald, zinloos zelfs, maar toch gaan ze (we?) ermee door. Het is de behoefte om anderen in hokjes te stoppen en een maakbare (voor het oog) wereld te creëren. Vandaar waarschijnlijk ook het gescheld op anderen, omdat zij de maakbaarheid aan de kaak stellen of in de war schoppen.

Ik kijk ook liever naar wat echt belangrijk is in de wereld, maar zover zijn we nog niet (de meeste van ons mensen dan)

jvdheuvel zei

De links rechts indeling is niet van toepassing hier. De indeling is hufter vs anti-hufter. Waarbij inderdaad sommige anti-hufters, waaronder ik, zich soms als hufter gedragen. Sargasso noemde dit vroeger "terugneuken" of zoiets. Verder wat Huib zegt.

Godpipo zei

Eens, het is hufter vs. hufter-hunters, maar als ik het onderscheidt op die manier gemaakt had zou het verhaal vrij abstract worden. Daarbij is de inzet van de hufterigheid (om het zo te noemen) praktisch altijd de links-rechts tegenstelling, het politieke vlak in meer of mindere mate..