3 augustus 2013

Een comedian, grap over homo's en de politie

Twitter is een mooi medium. Mooi, omdat je maar 140 tekens hebt om je bericht te typen en dat vaak genoeg is om het grootste gezeik in de wereld te helpen. Wie veel op twitter zit (en daar ben ik geen uitzondering in) weet dat er regelmatig een onderwerp is dat je hele tijdlijn vult. Het gaat nergens anders meer over dan dat onderwerp. Meestal is dat de zogenaamde vrijheid van meningsuiting die in het geding zou zijn, omdat mensen het niet met elkaar eens zijn en daarom maar gaan schelden. Anderzijds kan het ook iets uit de waan van de dag zijn, wat vervolgens breeduit gemeten wordt maar waar niemand vervolgens echt mee in de diepte gaat.

Vandaag is geen uitzondering. Inmiddels is twitter ontploft doordat een stand-up comedian een grap maakte over de Gaypride in Amsterdam en deze moest verwijderen op last van de politie. Of het een goede, slechte of zelfs geslaagde grap was laat ik in het midden. Humor is niet aan de orde, maar de gebeurtenissen die erna kwamen zijn hier belangrijk. Laten we eens kijken wat er allemaal voorgevallen is en waardoor twitter ontplofte van (gespeelde) verontwaardiging.

Via de website De Zwarte Kat (rechtstreekse link naar hun artikel) is het relaas van @MennoStam, de vermeende grappenmaker goed te volgen. Het begon met de gewraakte tweet van Menno Stam, waarin hij schreef:

"Zo, straks lekker naar ‪#‎Artis‬, homo’s kijken. Of nee, aapjes…!
 Haal die twee nog altijd door elkaar. Echt nodig hoor, zo’n ‪#‎gaypride‬" 


Dat is duidelijk een grap, niet iets wat iemand meent. Zelfs een blinde kan dat zien, maar aangezien er ook mensen zijn die geloven in een man met een baard op een wolk of een kerel met een tulband en tweeënzeventig maagden in het hiernamaals zullen er ook mensen dat soort teksten serieus nemen. Gekken hebben we overal en zullen er ook altijd zijn, wat ook niet uitmaakt. Voor dit verhaal maakt het in ieder geval helemaal niets uit en het is nog niet eens afgelopen.

Tien minuten nadat bovenstaande tweet door Menno Stam op zijn tijdlijn had geplaatst werd hij door eigen zeggen door de politie gebeld met de mededeling dat zijn tweet niet door de beugel kan. Of zoals op het stuk van Zwarte Kat te lezen valt: "Dat allochtonen zouden meelezen en zijn tweet kunnen misbruiken om rotzooi te trappen" Zelf nuanceert Menno Stam het nog even verder door de allochtonen verder te specificeren tot marokkanen, waarmee zowel Menno Stam als Zwarte Kat willen beweren dat de politie zich met discriminatie bezighoudt. Het koppelen van een negatieve tekst over homo's aan allochtonen die daarmee kunnen schoppen is gewoon discriminatie, simpel zat. Daar hoef ik niet eens een gerechtsgeleerde voor te zijn, maar niemand lijkt dit verband te willen leggen. Iedereen blijft maar hangen in het feit dat Menno Stam op last van de politie een tweet heeft moeten verwijderen. Iedereen schiet gelijk in de "vrijheid van meningsuiting komt in gevaar" reflex, zelfs zonder na te denken wat er eigenlijk precies gezegd wordt.

Niemand vraagt zich ook af hoe de politie aan het telefoonnummer van Menno Stam is gekomen. Hij zegt op twitter dat hij gebeld is op zijn mobiele nummer, tien minuten nadat hij de gwraakte tweet had geplaatst. De politie was zijn tweet op het spoor gekomen door de gebruikte #hashtag, welke door de organisatie van de Gaypride in de gaten werd gehouden. De organisatie zou ook naar de politie gebeld hebben en vervolgens namen de laatste contact met Menno Stam op met het dringende verzoek de tweet te verwijderen. Dit allemaal binnen tien minuten. Dat we te maken hebben met ambtenaren bij de politie, dat zij niets mogen doen zonder uitdrukkelijke toestemming van leidinggevenden binnen het korps en dat soort dingen wordt opeens vergeten. Iedereen gelooft onmiddellijk dat de politie iemand binnen tien minuten opbelt, zonder zelfs maar te twijfelen. Menno Stam zegt het op twitter en daarom is het waar. Het is ook geheel niet onlogisch dat het Bert Brussen-vehicle The Post Online zonder enige kanttekening en twijfel plaatst. Daar drijven ze juist op het plaatsten van artikelen die de tweedeling in de maatschappij bevorderen en toepassen van wederhoor is alleen maar lastig (want kost tijd)

Ik heb daarentegen wel kanttekeningen. Laat ik beginnen met het vermeende telefoontje van de politie. Ik heb nog nooit gehoord dat de politie iemand opbelt. Het is ook totaal niet logisch dat de politie iemand opbelt, want hoe wil jij jezelf identificeren als een agent van de gerechtelijke macht aan de telefoon? Dat is niet mogelijk. Je wordt niet gebeld door de politie. Als zij iets van je willen, als zij willen dat je een tweet verwijderd komen ze bij je langs. Of ze sturen je een gepeperde brief met interessante stellingen. Iets waar Bert Brussen toch alles vanaf moet weten en hij retweette alleen nog maar een tweet die als pure haatzaaierij werd aangemerkt. Toch hoor je niemand over het feit dat de politie iemand opbelt. Het wordt gewoon als waar aangenomen.

Niemand denkt even dat het misschien een bekende van Menno Stam is geweest. Iemand die zijn gewraakte tweet zag en met hem een grap is gaan uithalen. Dat iemand deed alsof hij van de politie was en zegt dat die tweet verwijderd moet worden omdat marokkanen er misbruik van kunnen maken. Dat Menno Stam gewoon in de slechte grap van één van zijn vrienden is getrapt en zodoende half Nederland in een zure reflex trekt. Ik acht deze theorie namelijk erg aannemelijk, ook als ik de tijdlijn van Menno Stam op twitter lees.

In het begin dacht ik nog dat hijzelf een grap maakte. Dat hij die tweet schreef, verwijderde en ging beweren dat hij gebeld was door de politie. Met zo'n stelling kan je namelijk ontzettend veel aandacht genereren en dat blijkt gezien het ontploffen van twiiter ook echt geval. Maar naar mate het voortduurt en de twitter-verontwaardiging ook hand over hand toeneemt lijkt het erop dat Menno Stam echt gelooft dat hij door de politie gebeld is. Wat gezien mijn aangedragen argumenten dat het heel erg onwaarschijnlijk is een beetje naïef is, maar je schrikt je volgens mij ook rot dus begrijpelijk. Wat ik alleen niet begrijp is dat er niemand wederhoor laat plaatsvinden, niemand die het verhaal in twijfel durft te trekken. Het wordt klakkeloos aangenomen en dat is het jammere van de huidige tijd, ook van twitter. Alles gaat zo snel dat iets niet interessant meer is als we weten hoe het zit. Wederhoor is een dinosaurus aan het worden en alleen interessant voor journalisten die de diepte willen opzoeken, maar dat is weer een ander verhaal.

Op dit moment staat als een paal boven water dat zodra de vage lucht van censuur in combinatie met allochtonen boven lijkt te drijven iedereen het gezonde verstand verliest. Nadenken is dan opeens niet meer nodig, want vrijheid van meningsuiting, censuur en meer van dat soort dingen. En laat dat net iets zijn waar iedereen wel een mening over heeft en iedereen die mening ook graag wil laten horen. Maar dat de politie iemand opbelt, tien minuten nadat een tekst op het internet verschijnt daar twijfelt niemand aan. Zelfs niet als het duidelijk is dat de politie niet op de hoogte van van het telefoonnummer van de gebelde. We zetten liever de #NSA #PRISM joker in dan denken dat het gewoon een (slechte) grap van iemand kan zijn. De wereld is weer een stukje mooier geworden, maar heeft vooral last van nog meer paranoia gekregen. Alsof we nog niet genoeg in zelf-gecreëerde angst leven..


Nagekomen bericht op 3-8-2013, 17.33u:
Volgens de mens(en) achter de website Zwarte Kat staat het telefoonnummer van Menno Stam gewoon op zijn website. Iets wat natuurlijk ook logisch is, als je geboekt wil worden als stand-up comedian is bereikbaarheid essentieel. Neemt niet weg dat de politie nog steeds niemand opbelt, vanwege het identificatie-probleem. Uit dit stuk van het AD blijkt dat bij navraag (wederhoor) bij politie Amsterdam er geen registratie van het vermeende telefoontje is geweest, wat zeer ongebruikelijk voor de politie is. Een agent is verplicht elke handeling administratief te kunnen verantwoorden.

Nagekomen bericht op 5-8-2013:
Menno Stam heeft een verklaring geschreven op The Post Online. Hij is erin getuind, gebeld door een grappenmaker en niet de politie.

Geen opmerkingen: