25 januari 2009

Star Wars volgens mijn telgen

Voor ik verder ga wil ik als laatste toevoegen dat de Star Wars saga niets meer dan een berg kinderfilms zijn. Mijn jongste telg (het goede kind is om precies te zijn vijf jaar oud) is helemaal gek van Star Wars. Het begon allemaal met Lego Star Wars - the game, waarbij hij na het uitkomen van deel II helemaal los ging. Lego Star Wars was helemaal geweldig, de wereld draaide helemaal om legopoppetjes die allerlei lego-versies van Star Wars-avonturen aan het doormaken was. Zelfs zijn broer wist de lokroep van Lego Star Wars niet te weerstaan en hele dagen werden verspild met het uitspelen van Lego Star Wars I & II. Eerlijk gezegd moet ik toegeven dat ik het ook erg leuke spelletjes vind (vond?) en ook wel eens een legopoppetje zijn lego-laserzwaard rond heb laten zwaaien.

Nu duurde het niet lang voordat mijn telgen leerde dat Star Wars eigenlijk helemaal niets met Lego te maken heeft. Lego had gewoon de ideeën van Star Wars vertaald naar kleine poppetjes, geweldige lego-ruimteschepen en aanverwante spullen. Op zich wil dit al zeggen dat Star Wars niets meer is dan een berg kinderfilms, maar ik ken genoeg volwassenen die nog met Lego spelen. Het zegt eigenlijk nog helemaal niets en Lego mag niet de maatstaf zijn voor kinderachtigheid. Mijn telgen gingen helemaal los toen er reclames verschenen van de tekenfilm Star Wars - the Clone Wars. Het zou de laatste incarnatie van een Star Wars film zijn en eerlijk gezegd was het een kolfje naar de hand van mijn telgen. Laserzwaarden werden uit de fantasie getrokken en hele gevechten werden in mijn woonkamer uitgevochten. Hierbij werden uiteraard alleen de bad guys uitgebeeld in hun spel, want die zijn het leukste om te spelen. Dat vind ik, dat vinden mijn telgen en dat is gewoon zo.

Inmiddels heeft mijn oudste telg Star Wars wel een beetje gezien. Hij zwaait nog wel eens met ingebeelde laserzwaarden, maar dat doet hij meestal om zijn broertje te plezieren. Zijn broertje is namelijk helemaal in Star Wars. Hij surft het hele internet over op zoek naar beeldmateriaal van Star Wars. Hij bekijkt het keer op keer op keer. Zelfs alles wat maar vagelijk met Star Wars te maken heeft wordt gretig bekeken. Met lede ogen wordt het aangekeken door zijn oudere broer, die volgens eigen zeggen al té oud is om naar Star Wars te kijken. En nu ik het er toch over heb is Star Wars niets meer dan een kloon van Lord of the Ring. Zoals eigenlijk elk helden-epos niets meer is dan een hercreatie van laatstgenoemde, alleen is Star Wars een stuk kinderachtiger dan Lord of the Ring ooit kan worden. Mijn telgen vonden de films over Gollem, Frodo en de ring ook erg geweldig, maar toch een beetje eng. Nee, ze zien liever Star Wars. Star Wars met zijn zwaaiende laserzwaarden, ruimteschepen die overal heen vliegen en mannetjes die een of andere magische kracht bezitten. Dat de Stormtroopers naar mijn jongste telg genoemd zijn (volgens hemzelf dan) speelt natuurlijk ook een hele grote rol. Misschien wel de allergrootste...

Geen opmerkingen: