19 oktober 2008

Het einde van God

De televisie is toch een goed medium om nieuwe informatie op te doen. Natuurlijk moet je dan wel naar leerzame programma's kijken en niet naar iets als Gooise Vrouwen of iets nog veel verschrikkelijker. Zelf ben ik een groot voorstander van het kijken naar Discovery Channel vanwege de grote hoeveelheid leerzame programma's. Het is net alsof je de Quest in beeld gebracht ziet worden. Dat het precies andersom is laten we maar even in het midden, het belangrijkste is dat Discovery Channel boeiend leerzame programma's laat zien.

Om een mooi voorbeeld aan te snijden. Niet heel erg lang geleden werd het onderwerp "het ontstaan van het leven" aangesneden. Hierin werd uitgelegd hoe de wetenschap probeert te achterhalen hoe het leven ontstaan is uit anorganisch materiaal. Hoe uit dode materie het leven ontstaan is en hoever men inmiddels is met het doorgronden van deze theorie. Tot op dit moment is het ontstaan van leven uit dode materie nog slechts een theorie, maar het zal niet lang meer duren voordat de theorie gestaafd kan worden met empirisch onderzoek. Het was fascinerend om te zien hoeveel wetenschappers er eigenlijk bezig zijn met de vraag hoe leven gecreëerd kan worden. Zo was er één wetenschapper die niet zo zeer geïnteresseerd was in de vraag hoe het leven precies tot stand gekomen was, maar hoe evolutionair gezien er gebruik gemaakt kon worden van het ontstaan van leven. Hij was op zoek naar de mogelijkheden om nieuwe soort te creëren, maar eigenlijk was zijn onderzoek totaal niet interessant. Tenminste dat vond ik, dat hij nieuwe soorten wil creëren moet hij geheel zelf weten maar het beantwoord de fundamentele vraag hoe het leven precies ontstaan is. Dat vind ik nu een belangwekkend vraagstuk.

Gelukkig ben ik niet de enige die dat vind. Een andere wetenschapper was juist daarmee bezig en op een manier waarop ze verwachten dat er over een aantal jaar het definitieve bewijs geleverd kan worden dat het leven is ontstaan uit anorganisch materiaal en chemische processen. Inmiddels hebben ze de verschillende bouwstoffen waaruit een levende cel bestaat al geïdentificeerd en zal het niet lang meer gaan duren voordat ze de precieze manier hebben ontdekt waarop deze onderdelen in elkaar passen om een levend organisme te maken. Kortom het zal niet lang meer duren of er zal een nieuw levend organisme gecreëerd worden. Precies op dezelfde manier als het leven ooit lang geleden ontstaan is.

Als dat gebeurt kunnen we eindelijk het concept God naar het mythische rijk verwijzen. Op dat moment komt het onomstotelijk vast te staan dat er geen Hogere Macht geweest is die op magische wijze het leven op aarde en in het heelal gemaakt heeft. Überhaupt is het hele idee dat alles wat nu nog niet wetenschappelijk verklaard kan worden maar aan een Godheid toegeschreven moet worden al volslagen belachelijk, maar op de een of andere manier geeft het mensen houvast om te denken dat het leven in handen van een hogere macht is. Toch zie ik de dag dat God eindelijk afgeschreven kan worden met veel genoegen tegemoet. Geloven is God en vooral geloven dat er een hogere macht nodig is geweest om leven te creëren getuigd eigenlijk alleen maar van kortzichtigheid. Je geeft daarmee elke vorm van het probleem verder uitdiepen geheel op, want waarom zou je zoeken naar antwoorden als je toch al gesteld heb dat er een hogere macht aan het werk is geweest. Precies zoals de vroegere Jager-verzamelaars dachten dat de donder en bliksem van de onweer door boze Goden gemaakt werden. Goden die met hamers en aambeelden aan het smijten waren waardoor het beeld en geluid ontstonden. Terwijl naar mate de mensen pogingen begonnen te ondernemen om het fenomeen onweer te onderzoeken er achter kwamen dat onweer niets anders is dan verschillend geladen luchtdelen zijn die ook nog last hebben van temperatuursverschillen. Al is dit een beetje simplistische voorstelling van het fenomeen, maar de hele God-gebeuren is verdwenen uit de verklaring.

Zo zal het ook met de creatie van het leven zelf gaan. Op dit moment begrijpen we nog niet alles, maar dat neemt niet weg dat er maar een hogere macht in geplaatst moet gaan worden om de gaten op te lossen. Simplistisch denken noem ik dat en dat is het ook gewoon. Ik kijk daarom ook uit naar de dag dat het eerste wetenschappelijke artikel gepubliceerd raakt, waarin de creatie van een levende cel uit anorganisch materiaal beschreven wordt. Natuurlijk zullen er dan nog altijd mensen blijven bestaan die blijven vasthouden aan het mythische wezen dat God eigenlijk is, maar ook die zullen langzaam verdwijnen. God kan namelijk niet bestaan in een wereld waarin zijn grootste prestatie wetenschappelijk verklaart kan worden en zelf gereproduceerd kan worden. Al kan je dan wel stellen dat de mens zelf God geworden is aangezien we dan bezig zijn om leven te creëren en laat dat nu precies God grootste prestatie geweest zijn.

Geen opmerkingen: