10 oktober 2008

Kopen van goede muziek

Afgelopen maandag kreeg ik een meel in mijn meelbox waarin een lijst met ceedees toegevoegd was. Nu is dat geheel niets bijzonders. Elke maandag krijg ik wel een lijst met muziekalbums, waaronder heel veen ceedees toegzonden. Dit zijn dan albums die in de komende maand gaan uitkomen of reeds uitgekomen zijn. Allemaal dingen die mij ertoe moeten bewegen om geld uit te geven aan leuke albums die binnenkort de markt op gaan en voor je het weet weer uitverkocht zijn. Of überhaupt gewoon nergens verkrijgbaar zijn, want die mogelijkheid bestaat ook nog en helaas genoeg voor mij veel te vaak ook nog.

Toch was deze lijst anders. Natuurlijk was dit ook weer een lijst met ceedees die mij moesten overreden om weer geld uit te geven om ze te verkrijgen, maar ik was niet geheel voorbereid op wat ik precies voorgeschoteld kreeg. Ik had natuurlijk al van de lijst gehoord. Er was mij ingefluisterd dat er iemand een hele berg ceedees weg zou doen die vol met post-rock, neo-folk, industrial, new wave en aanverwante zooi zit en als ik wilde kon ik die lijst wel toegezonden krijgen. Uiteraard ben ik niet vies van een lijst met zooi die iemand weg gaat doen en albums die al verdwenen waren in de kasten van anderen waren redelijk jaloersmakend te noemen. In de zin dat het albums waren die ik ook best graag in mijn kast zou zien staan, maar anderen hadden de lijst al eerder gezien en hun slag geslagen. Nam niet weg dat er nog genoeg overgebleven was en dat ik er hoogstwaarschijnlijk ook heel veel leuke dingen uit zou kunnen halen.

Maandag was het dan zover. Ik opende rustig mijn meelbox om even te zien hoe populair ik was die dag en vond de meel met de lijst. Zeg inderdaad maar gerust dé lijst, want mijn mond viel open. Ten eerste door de gigantische hoeveelheid ceedees er op de lijst stonden. Het waren bijna vierduizend ceedees dat hier te koop aangeboden werd. Bijna vierduizend! Dat is nog meer dan ik in de kast heb staan. De prijzen waren ook niet geheel misselijk, vier euro voor een ceedee en twee euro voor een ceedeesingle of promo. Dat zijn prijzen waarvoor je best even mag verlustigen aan albums die je nog niet hebt maar wel graag zou willen hebben. Daar kwamen mijn gedachten in ieder geval op neer toen ik begon met de lijst vluchtig door te nemen. Maar die gedachten veranderden al snel in verbazing. Verbazing in de hoeveelheid geweldige albums er tussen zaten. Dingen die ik alleen als MP3 op de computer heb staan en eigenlijk al had opgegeven ooit aan te komen. Albums die gewoon niet verkrijgbaar meer zijn omdat ze hier nooit uitgebracht zijn, allang uitverkocht zijn of zo obscuur dat geen normaaldenkende winkel ze in het assortiment zou durven zetten.

Mijn aanvankelijke idee om gewoon een klein stapeltje eruit te zoeken smolt al snel als sneeuw voor de zon. Er zat gewoon te veel tussen om een normale keuze te kunnen maken en toch weigerde ik toe te geven aan mijn zucht naar nieuwe albums voor in de kast. Aan mijn zucht voor nieuwe muziek. Ik begon heel rustig met albums en bands eruit te schiften die ik daadwerkelijk in mijn kast wilde hebben staan. Naar de dingen die ik toch al heel moeilijk te pakken zou kunnen krijgen en meer van dat soort argumenten. Gewoon de dingen die ik toch al zou willen hebben en nu voor een heel mooi prijsje zou kunnen overnemen.

Ik maakte een lijstje, zette die in een meel naar degene die we de verkopende partij kunnen noemen, verkleinde de lijst nog een beetje en zond het weg over het wereld wijde web. Zevenentwintig albums had ik uitgezocht. Dat waren de dingen die ik graag in mijn kast zag staan en vanwege de belachelijk lage prijs durfde ik wel een aardig lange lijst op te sturen. Enkele uren later kreeg ik het antwoord. Zoals ik al verwacht had wist de verkopende partij heus wel dat hij zeer zeldzaam werk aan het verkopen was. Tenslotte had ik enkele werken op mijn lijstje gezet die allang hun aanvankelijke verkoopprijs ontstegen zijn door een grote mate van zeldzaamheid en meer liefhebbers dan goed voor ze is. Zijn antwoord kwam dan ook neer op de bevestiging dat ik een flinke hand gelimiteerd werk te pakken had. Ik zag de prijs al flink stijgen, maar gelukkig ging de zin verder met de mededeling dat hij niets van marktconforme prijzen aantrok. Ik kreeg een totaalprijs voorgeschoteld voor de hele lijst die op nog geen honder euro neerkwam. Uiteraard inclusief verzendkosten.

Die avond keek ik naar de televisie en kwam het onderwerp "verkopen en kopen via het internet" te sprake, waarin vooral veel aandacht werd besteed aan mensen die opgelicht waren door de online-verkopers. Ergens in het progamma werd uiteindelijk enkele handleidingen gegeven voor het veilig en vertrouwd kopen via het internet. Eén daarvan kwam neer op: Als het té goed voor woorden lijkt, dan is het ook té goed voor woorden! Opeens moest ik aan mijn lijstje ceedees denken en vooral aan de prijs die de verkopende partij ervoor vroeg. Dat was ook een duidelijk geval van bijna té goed voor woorden, maar gelukkig kon ik raad vragen aan een ervaringsdeskundige. Tenslotte was de lijst gekomen van iemand die zelf ook ceedees bij deze persoon had gekocht en zijn ervaringen waren zeer goed. Ik besloot de gok te wagen en het geld over te maken.

Vandaag kreeg ik een pakket in de bus geduwd. Letterlijk geduwd, want het was bijna te dik om door mijn brievenbus te passen. Maar met een harde plof viel het op de mat en ik kon mijn nieuwsgierigheid niet meer bedwingen. Het was het pakket met ceedees, enkele vellen tekenpapier waren gebruikt om de in bubbeltjesplastiek verpakte ceedees in te verpakken. Hiermee was een enveloppe gevouwen die met dikke stroken plakband afgemaakt was. Een zeer effectieve manier om een pakket te maken en ik moest ervan glimlachen. Niet veel later lag de inhoud over mijn tafel uitgespreid en kon ik begonnen met de dankbare taak om alles in jewelcasejes te stoppen. Nu dat ook allemaal gedaan is kan ik eindelijk beginnen met het beluisteren van alle schoonheid die op de zilveren schijfjes staan en genieten. Genieten, genieten en nog meer genieten. Voor wie geïnteresseerd is mag ik de lijst met ceedees doorsturen zodat je ook een berg albums kan gaan uitzoeken voor weinig geld. Roep maar als je de lijst wil ontvangen, er staat nog genoeg leuks op namelijk. Alleen zal je er nog weinig van The Residents vinden. Zijn alle ceedees van La Société Des Timides A La Parade Des Oiseaux inmiddels in mijn kast verschenen. Kan ik zeggen dat ik The Revolutionary Army Of The Infant Jesus geheel compleet heb. En tevens ben ik weer wat gave Post-rock bands rijker, wat vooral een hele goede zaak is. Maar dat was maar een kleine greep uit de lijst en het is werkelijk net alsof je als kind in een snoepwinkel gedropt word waar je alles mag uitzoeken. Alles wat je altijd al wilde hebben.

Geen opmerkingen: