5 mei 2006

Complotten bij daglicht

Onderweg naar huis ontdekte ik een platgestampt insect. Het was een best groot insect, zwart van kleur en vleugels als van vliegen. In het geheel was het niet supergroot te noemen, maar groot genoeg om voor groot insect door te gaan. Ik kon het niet meer thuisbrengen aangezien het dusdanig platgespamt was dat alle herkenbaarheid er uit verdwenen was. Alleen kon ik nog zien dat het zwart was en vleugels had. Dood lag het daar en ik keek nog eens goed tot ik het zag. Ik moest verschrikt erkennen dat ik degene was die het insect tot de dood vertrapt had. Het was duidelijk mijn grove profiel dat over het tere lichaamje getrokken was. Ik was de barbaar die achteloos met zijn grove schoenen om een volslagen weerloos insect gestapt was. Mijn hart weende op deze zonnige dag. Ik wilde geen insect doodtrappen. Ik had het niet expres gedaan, maar ondanks alles was het mooi dood.

Van een andere zijde zag ik dit filmpje en ik kon weer lachen. De complotten zijn gelukkig de wereld nog niet uit. Dat alles met gemak weerlegbaar is wil nog niet zeggen dat ik mateloos kan genieten van dat soort dingen. Ik hou van complotten, ik hou er van om de schijnzekerheid die we hebben op zijn kant te zetten en te zorgen voor een beetje opschudding in het geheel. Blijkbaar ben ik niet de enige..... Maar had ik anders verwacht?

Natuurlijk niet. Nu kan ik ook met een gerust hart zeggen dat het insect niet door mij platgestampt is, maar dat ik door andere insecten er toe aangezet ben. Zij hebben waarschijnlijk dat weerloze wezentje onder mijn aanstormende schoenzool geworpen. Waarom zou het anders niet weggevlogen zijn toen ik eraan kwam. Vleugels zijn om weg te vliegen en ogen om mee te kijken. Dat insect is vermoord waarbij mijn schoenzolen als moordtuig zijn gebruikt. Maar door wie is het insect vermoord en waarom? Vragen waar ik nu mee blijf zitten.

Geen opmerkingen: