14 mei 2006

Het fenomeen moederdag

Dagen om te vieren dat je moeder of vader geworden bent. Alsof elke dag dat je met je kinderen samen bent niet speciaal bent, alsof je kinderen maar dankbaar moeten zijn dat jij hun moeder of vader bent. Dat ze je maar moeten eren. Tenminste zo komt het hele concept moeder- en vaderdag op mij over. Eigenlijk is het niet meer dan pure commercie gericht om twee keer per jaar wat meer aankopen te stimuleren en niets meer dan dat. Ik kan me gelukkig nog dagen herinneren dat moeder- en vaderdag helemaal geen rol speelde in de wereld, dat vaderdag zelfs niet bestond of iets aan gedaan werd. De laatste jaren heeft het hele concept van speciale dagen een gigantische vlucht genomen, moederdag, vaderdag, valetijnsdag, noem ze maar op en er wordt wel een berg reclame op televisie gemaakt om het te vieren.

Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar meer dan commercie is het niet. Moeder en vader zijn is elke dag speciaal en omdat iemand ooit vond dat er een dag in het jaar speciaal ingericht moest worden om de moeder en de vader te eren is het gelijk belangrijk geworden. Alsof kinderen maar dankbaar moeten zijn, alsof iedereen maar dankbaar moet zijn voor hun moeders en vaders. Natuurlijk moet dat precies op die dag gevierd worden, want moeders en vaders zijn speciaal. Waarom vind ik het dan van die onwijze onzin, waarom kan ik totaal niets zin in het concept moeder- en vaderdag? Waarom toch?

Ik heb er werkelijk niets mee. Als mijn kinderen iets voor mij maken omdat het vaderdag is vind ik dat natuurlijk leuk, maar ik vind het meer leuk dat mijn kinderen iets voor mij maken dan ik überhaupt enige waarde hecht aan dat hele vaderdag. Van mij mogen ze net zo goed iets op een andere dag wat aan mij geven dat ze speciaal voor mij gemaakt hebben. Voor mij is elke dag met mijn kinderen speciaal en ik ben blij dat ze mijn kinderen zijn. Ik heb voor ze gekozen, zij niet voor mij. Ik heb er voor gezocht dat ze geboren werden, daar hebben ze zelf niets voor hoeven doen. Ik zorg dat ze normen en waarden bijgeleerd krijgen, ik zorg dat ze te eten krijgen omdat ik daarvoor gekozen heb. Ik heb gekozen voor kinderen, daar hoeven ze mij niet dankbaar voor te zijn. Maar blijkbaar denkt de maatschappij daar anders over. Blijkbaar moet er één dag in het jaar zijn waarop alle kinderen in de westerse maatschappij hun ouders dankbaar moet zijn dat ze hun ouders zijn. En dat hebben we maar leuk te vinden ook.

Nu heeft het fenomeen "Moederdag" zich zover doordrongen in onze maatschappij dat er werkelijk beledigd gereageerd wordt als er niets aan moederdag gedaan wordt. Dat er geen cadeau gekocht is, dat er geen ontbijt op bed gebracht is. En dan maakt het ook helemaal niets meer uit wat je er tegenin brengt. Moederdag is belangrijk geworden, want een jaar zonder het gevoel moeder te zijn is geen jaar geweest. Maar het wordt natuurlijk nog veel erger, als echtgenoot moet je je echtgenote ook behandelen als moeder. Zij is tenslotte moeder van je kinderen dus moet je haar daarvoor eren met een cadeautje. En als je dat niet doet is de moeder van je kinderen beledigd. Je kan het hele jaar cadeautjes voor haar meebrengen als je haar op die ene dag niets geeft blijkt dat ze geen speciale moeder is. Tenminste op die manier krijg je het idee dat ze naar je kijkt, want het is moederdag. Argumenten worden niet naar geluisterd, want dat is allemaal onzin. Moederdag is belangrijk en daar heb je maar rekening mee te houden, wat je de rest van het jaar ook doet met je tijd. Moederdag is een heilige dag.

En dan zou je denken dat vaderdag ook heilig zou moeten zijn, maar zo werkt het alleen niet, Vaderdag is helemaal niet heilig, vaderdag is gewoon een dag als alle andere want de rest van het jaar krijg je toch al alles wat je wint. Alles wat je nodig hebt en daarbij vind je vaderdag toch helemaal niet belangrijk. Allemaal redenen die zeer plausibel zijn, vaders hechten gewoon veel minder tot geen waarde aan speciale dagen. Vaders hechten veel meer waarde aan dingen als de UEFA-cup, de tussenstanden van de voetbal, de verjaarsdag van zijn vrouw en kinderen, en meer van dat soort dingen. Dat zijn ook wel speciale dagen, maar echte speciale dagen. Dagen die niet in het leven zijn geroepen om commercie even een extra boost te geven. Maar ik zal het wel nooit gaan begrijpen en er is ook niemand die me de waarde van moeder- en vaderdag gaat uitleggen. Ik laat het erbij, mijn tijd zal het wel uitdienen.

1 opmerking:

Anoniem zei

Het gaat er niet om dat je het fenomeen begrijpt, het gaat erom dat je respect toont voor het feit dat je partner het begrijpt en er waarde aan hecht. Die cadeau's en de commercie buiten beschouwing gelaten, want dat is ook onzin en daar draait het ook helemaal niet om.

Nuja, geen vaderdag voor jou dus. Jammer, want je wordt wel degelijk als vader gewaardeerd. En het vaderschap mag best gevierd worden. Met zelfgemaakte cadeau's van de kinderen en een ontbijtje op bed. Ook leuk voor de kinderen om dat 'stiekem' klaar te maken voor papa om hem er daarna mee te verrassen. Jammer dat je het niet kan waarderen, ook voor de kinderen.