16 maart 2008

Dag, Boudisque Amsterdam!

Over anderhalve week of iets dergelijks is het zover, dan komt er een einde aan een tijdperk. Tenminste dat vinden ze zelf. Voor mij was dat tijdperk in de late jaren negentig, misschien ergens in tweeduizend al afgelopen. In ieder geval gaat Boudisque Amsterdam ophouden met bestaan en dat moet jammer zijn. Persoonlijk ga ik er geen traan om laten, Boudisque was altijd wel een zaak waar ik even naar binnen schoot als ik op zoek was naar ceedees en platen maar de afgelopen jaren kocht ik er minder en minder. Zelfs lievr helemaal niets, maar ging ik er ui nostalgisch oogpunt nog heen.

Vroeger was het wel anders, toen kon ik gerust een heel maandsalaris in Boudisque besteden want toen hadden ze ook nog een catalogus waar je "U" tegen zei. Platen die nergens anders te vinden waren kon je daar gewoon uit de bakken trekken. Alleen de platenwinkel van Barooni was nog beter gesorteerd, maar die was slechts een kort leven en kan derhalve niet meetellen in het hebben van een tijdperk. Maar Boudisque in de oudheid was een instituut, de zaak waar je datgene kon vinden dat niemand durfde te verkopen. Tot er de klad in kwam, de vreemde platen begonnen steeds meer plaats te maken voor het meer mainstream werk. Langzamerhand begonnen de prijzen steeds te stijgen en in samenwerking met de teruglopende catalogus was het voor mij een reden om steeds minder tot nets te besteden bij Boudisque. Ik bracht mijn geld liever naar een platenzaak die dezelfde albums aanbood voor een paar euro minder. Boudisque had geen toegevoegde waarde meer.

Nu heb ik überhaupt nooit de toegevoegde waarde van Boudisque begrepen. Iedereen ging altijd prat op de zeer uitgebreide kennis van het personeel. Er werd beweerd dat wanneer zei het niet zouden weten ook niemand het zou weten, maar de hoeveelheid keren dat ik daar aan de balie stond om iemand met zijn mond vol tanden te laten staan is legio te noemen. Alleen gingen ze bij Boudisque zo prat op hun kennis dat ze het steeds meer begonnen te verwarren met arrogantsie (raar woord..) Ze durfde gerust te beweren dat wat ik vroeg niet bestond terwijl andere bronnen het tegendeel bewezen, wat zei op hun beurt weer afdeden als onzin. Misschien had ik ook niet naar zwaar obscure en vaag experimentele zaken moeten vragen in een zaak die deze producten al jaren niet meer verkocht, maar je verwacht toch iets in een zaak die zich een instituut noemt (en ook was in de oudheid).

Dus houdt Boudisque Amterdam op met bestaan. Ze zeggen zelf dat het komt doordat niemand, bijna niemand nog ceedees en andere geluidsdragers koopt maar dan ben ik toch een hele andere mening toegedaan. Boudisque heeft zichzelf uit de markt geconcurreerd door steeds meer op een doornormale platenzaak te gaan lijken. De laatste tien jaar was de Fame in Amsterdam nog beter gesorteerd dan Boudisqe ooit geweest was en dat zegt nogal veel. Als je daarbij optelt dat Boudisque ook nog veel duurder was dan elke andere willekeurige platenzaak dan is de optelsom snel gemaakt. Waarom zou je naar Bousique gaan als je elders hetzelfde veel goedkoper kan krijgen en de sortering van geluidsdragers ook nog veel beter is. En toch blijven ze doorgaan met in hun arrogante houding, ze noemen het een einde van een tijdperk dat ze er mee moeten ophouden terwijl ze de naam tijdperk niet eens meer mogen dragen. Je zou hetzelfde kunnen zeggen van elke willekeurige Freerecordshop die er mee ophoudt, ook dat is niet meer dan boeiend te noemen. Tien jaar geleden zou het jammer zijn, nu is het gewoon weer een platenzaak minder om te bezoeken aangezien ik niet doe aan DVD's kopen (waar ze best een aardige collectie van hadden, al waren die bij Boudisque ook duur, veel te duur).

Nog anderhalve week kan je even door de bakken bij Boudisque struinen. Zoals ze zelf zeggen moet alles weg en hebben ze daarom een opheffingsuitverkoop georganiseerd die al sinds negen februari loopt. Alles gaat weg voor tien procent korting. Tien procent korting! Zelfs in hun laatste dagen blijven ze zo arrogant dat ze niet eens een flinke opheffingsuitverkoop-korting willen geven. Boudisque Amserdam houdt op te bestaan en ik ga er geen traan om laten. Zelfs in hun laatste dagen ga ik er geen geld heen brengen, die tien procent korting krijg ik elders ook wel. Alleen is het dan de normale prijs die de winkel vraagt en niet het percentage dat Boudisque nog even op de verkoopprijs werpt. Ik kijk uit naar éen maart, dan is het doek echt gevallen. Hopelijk kan ik dan nog terugkijken op een waar tijdperk en met veel genoegen terugdenken aan de tijd dat Boudisque werkelijk een instituut was. Dag Boudisque Amsterdam, tot nooit meer ziens!

Geen opmerkingen: