16 maart 2008

De bekrompenheid van Nederland

Inmiddels zijn we al weer een paar dagen terug in het bekrompen Nederland. Het is toch altijd opvallend dat de voordelen die we denken te hebben totaal in het niet vallen bij de zaken zoals ze over de grenzen geregeld zijn. Natuurlijk hebben wij, bewoners van het grondgebied Nederland, een aantal verworvenheden die de rest van Europa niet bezit maar toch weegt het niet op tegen de rest. Nederland is namelijk een ontzettend bekrompen, zielloos en vooral cultuurloos land. Eigenlijk snap ik niet dat ik hier nog woon.

Eigenlijk mag ik helemaal niets zeggen. De keren dat ik de Nederlandse grens overtrok zijn op één hand te tellen. Je moet wel heel hard tellen omdat je er anders afdondert, ik overdrijf namelijk graag maar dat terzijde... terug naar de bekrompenheid van Nederland. Of beter gezegd het gebrek aan cultuur dat Nederland al jaren getroffen heeft. Het is net alsof met de verzuiling ook gelijk de ziel uit Nederland werd getrokken. Alsof Nederland alleen levenskracht had toen de verzuiling nog alle openbare uitingen regisseerde en behelsde. Nu is de verzuiling verdwenen en de enige cultuur die er nog is komt neer op debiele musicals en de lucht van boerenkool. Als er iets van talent in Nederland te vinden is dan wordt deze persoon zonder pardon de grenzen over geduwd want in Nederland willen we geen talent. Daar willen we geen helden en mensen die de nek uit durven te steken. Nee, dat hoort niet in Nederland.

Wij houden liever vast aan het poldermodel, het gedoogbeleid en de afschaffing van de koopzondag omdat dit de dag des Heere is. Vooral dat laatste is een gigantisch groot en vooral goed voorbeeld hoe bekrompen Nederland eigenlijk is. Het merendeel van de gemiddelde Nederlander heeft niets met geloven, in ieder geval niets met de dogmatische gristelijke tradities. De Nederlander gelooft wel, maar doet niet meer aan de dogma's zoals die door de kerk opgelegd worden. De dag des Heere heeft voor het merendeel van de Nederlanders geen enkele betekenis meer, behalve dat het de laatste dag van het weekend is en er geen boodschappen gedaan kan worden. Inmiddels zijn er al steden en dorpen die dankbaar gebruik zijn gaan maken van de verruimde openingstijden en hebben ook op zondag winkels die open zijn. Goede zaak zou ik zeggen, tenslotte moet elke zelfstandige winkelier voor zichzelf kunnen uitmaken of ze open gaan. Gesloten blijven mag natuurlijk ook, maar laat de winkelier zelf de openingstijden bepalen. In ieder geval op welke dagen ze open zijn. Ik vond het hardstikke goed gaan zoals het de laatste jaren ging. Steeds meer zondagen werden opengesteld om te kunnen winkelen. Heerlijk.

Maar aangezien wij een gristelijke regering hebben. Een regering die de minderheid van de bevolking geheel representeert, is de koopzondag op de schop gekomen want dat is de dag des Heere. En op de dag des Heere is het verboden om te werken dus zijn de winkels ook maar gewoon dicht. Geen uitzonderingen meer, alleen de toeristische gebieden krijgen met grote tegenzin een vrijstelling. Nu is deze vrijstelling ook gebonden aan zoveel regels en andere onzinnigheden dat het meer op een gevecht tegen de bierkaai lijkt dan een vrije openstelling van winkeltijden. Maar goed, de regering beslist dus de bevolking schikt zich erin. Zelfs al kan het merendeel van de bevolking het geen kont schelen of de winkels op zondag open zijn. Ze vinden het wel makkelijk dat de winkels wel open zijn, dus waarom zou je ermee stoppen. Maar de regering vind het niet goed dus gaan de winkels dicht. Je zou nu verwachten dat er een golf van protest komt tegen deze domme betutteling, maar er gebeurd helemaal niets. Geen golfje van protest, niemand die zegt dat het belachelijk is. Zelfs de pers zwijgt in alle toonaarden. Het is net of niemand het wat kan schelen.

Hallucinogene Paddestoelen (paddo's) worden verboden. Niemand kan het iets schelen, alleen de branche-organisaties beginnen wat pogingen tot protest te ontwikkelen maar verder kan niemand het eigen schelen. Het word gewoon geslikt als zoete koek. Niemand kan het rotten dat wat paddestoelen niet meer verkrijgbaar zijn, want in de pers worden alleen de gevaren breed uitgemeten. Er zijn namelijk wat toeristen geweest die mischien wel paddo's gebruikt hebben en daarmee nare dingen doorgemaakt hebben. Nergens komt onomstotelijk vast te staan dat paddo's de oorzaak waren, maar dat maakt niet uit. De regering heeft een hetze uitgeschreven dus moet er een verbod komen. Over de gevaren en ellende die toeristen onder invloed van alcohol doorstaan hoor je totaal niemand. Alcohol is namelijk een onschuldig goedje dat zoveel mogelijk geconsumeerd mag worden, zolang je het maar met mate doet. Hoor ik daar het woord "betutteling" weer roepen?

Nee, geef mij maar de rest van Europa. Niet dat het daar zo geweldig is, maar ze zijn in ieder geval niet zo bekrompen als de Nederlander. Daar gaan ze gerust de barricaden op wanneer de regering iets volslagen belachelijks probeert te doen. Daar laten ze wel weten hoe de dagelijkse gang van zaken geregeld moet worden. Daar slikken ze niet alles voor zoete koek. De winkels open op zondag? In Madrid doen ze daar niet moeilijk open. Daar laten ze de winkels gewoon open zijn tot een uurtje of negen in de avond, elke avond. Niet dat alle winkels open zijn, want de winkeliers kiezen zelf wanneer ze open zijn. Het was een verademing en heel vreemd om te zien. Tenslotte is Spanje zo katholiek als de pest, daar zouden ze de dag des Heere toch nog meer moeten eren maar dat doen ze gewoon thuis. Niemand hoeft last te hebben van de geloofsovertuiging van een ander en zo zou het ook moeten zijn. Kerkklokken luiden op zondagochtend... Dat doen we dus gewoon niet. Iedereen weet toch dat de kerk opengesteld is, je loopt maar gewoon binnen als je de mis wil volgen. Andere mensen, die niet geloven zouden last kunnen hebben van die luidende kerkklokken. Zoals het hoort dus, respect voor de ander.

En niet denken dat dit een op zichzelf staand voorbeeld is want in de rest van Europa gaat het ook zo. De regering is er alleen voor de grote zaken en als ze iets stoms doen dan trekken de mensen gezamelijk de barricaden op. In Nederland kijkt iedereen naar de televisie omdat het niemand wat lijkt te interesseren wat onze regering beslist. Nee, Nederland hangt aan elkaar van bekrompenheid. Ik snap best dat iedereen met een beetje talent (al is het maar in de linkerpink) vertrekt naar een ons omringend land. Daar is het culturele klimaat gewoon stukken beter en veel echter. Dood aan de bekrompenheid!

Geen opmerkingen: