16 maart 2008

Media-hype om helemaal niets

Sinds gisteren is Joran van der Sloot weer het gesprek van de dag. In de media is hij al weken het gesprek van de dag, maar waar gaat het allemaal eigenlijk om. Het is niets meer dan een grote berg ver-van-mijn-bed-show. Op Aruba verdwijnt er een Amerikaans meisje waarbij de laatste persoon die haar ooit gezien heeft (en waarschijnlijk ook een hand heeft in haar verdwijning) een op Aruba residerende Nederlander is. Kort gezegd, wat kan het Nederlandse publiek dit eigenlijk schelen?

Maar goed, in Amerika is het groot nieuws dus is het in Nederland ook groot nieuws ondanks dat er verder niemand iets mee te maken heeft. Er komt geen Nederlander aan te pas in dit hele verhaal, alleen een paar ver weg woonde en veel te rijke Nederlanders (al maakt dat laatste natuurlijk ook geen bal uit) Nu is Joran van der Sloot wel een ontzettende kloothommel, een kwalbak eerste klasse gezien zijn zwaar arrogante houding, de domme wijngooi-actie en meer van dat soort zaken. Zijn oude hospita scheen ook heel blij te zijn dat hij weer naar Aruba verdween toen ze hem weer eens oppakte voor de verdwijning van Natalee Holloway, dus dat geeft weer te denken. In ieder geval zal het in mijn ogen geen slechte zaak zijn om dit ventje lang achter tralies weg te stoppen, maar de mediahype slaat werkelijk nergens op.

Alleen omdat Amerika er een heisa van maakt moet dat in Nederland ook gebeuren. Uiteraard staat Peter R. de Vries dan vooraan om er een reportage over te maken en even doodleuk te doen alsof hij de hele zaak opgelost heeft. Hiermee krijgt hij in het land van de Amerikaanse droom zijn kans om wereldwijd door te breken als journalist. Niet dat daar iets mis mee is natuurlijk, de eerste de beste kans om Peter R. de Vries de landsgrenzen over te duwen moet natuurlijk aangegrepen worden. Het zal het klimaat op de neerlandse televisie in ieder geval flink doen opknappen omdat hij dan zijn kompleet over-de-top-gaande programma's niet meer hoeft uit te zenden. Laat hem zijn idiote opgeklopte mediahypes maar elder maken, net zo goed als Joran van der Sloot best achter tralies mag verdwijnen voor het zijn van een eikel en de kans groot is dat hij iemand omzeep geholpen heeft.

Maar laat de media zich eens druk gaan maken om belangrijke zaken. Dingen die in Europa gebeuren bijvoorbeeld, met mensen die er wel toe doen en iets belangwekkends te maken hebben. Zelfs het huwelijk van de franse president is nog interessanter nieuws dan het hele opgeklopte nieuwsfeitje waarin Joran van der Sloot betrokken is geraakt. En nu ik dit zo zit te typen: Ik dacht altijd dat mensen die verdacht werden van een misdrijf altijd recht hadden op privicy. Joran van der Sloot zou dan Joran van der S. worden en de inmiddels overal verspreidde foto's zouden met zwarte balkjes op de ogen zichtbaar gemaakt worden. Maar nu weet de halve wereld wie hij is, waar hij woont en ook hoe hij eruit ziet. Niet dat het die idioot van een van der Sloot enigzins uitmaakt, hij geniet toch wel van alle media-aandacht maar moet er niet iemand zijn die hem in bescherming neemt?

Ach... laten we ons maar weer met belangrijke zaken gaan bezighouden. Het huwelijk van de franse president is ook nog niet breed genoeg uitgemeten. In Servië hebben ze ook een nieuwe president, misschien zit daar ook nog een interessant verhaal in. In ieder geval gaat het om zaken die ons, Europeanen wel moeten kunnen boeien. Weg met die idiote ver-van-onze-bed-shows!

Geen opmerkingen: